keskiviikko 10. helmikuuta 2016

Akustinen kaiutin puhelimelleOlin pari viikko sitten sijaisena Riistaveden koulussa ja siellä 5-6 -luokkalaiset olivat alkaneet tehdä teknisessä työssä akustista kaiutinta puhelimelle. Olen nähnyt kuvia sellaisista ja miettinyt että tuo voisi olla hyvä työ, siinä mukavasti yhdistyy hi-tech ja low-tech.

Kaiuttimen ideahan on että puhelimesta tuleva ääni saa puun värähtelemään ja näin se voimistuu. Siis sama periaate kuin vaikka viulussa tai kitarassa. Kaiutin rakentuu kolmesta lautakerroksesta, takimmainen on yhtenäinen, keskimmäisessä kaiutinreiät, kolo puhelimelle ja käytävä puhelimen kaiuttimesta kaiutinreikään. Jos puhelimen kaiutin on puhelimen takana ei tehdä näitä käytäviä vaan kaiverretaan urat takimmaiseen lautaan. Etummaisessa on myös kaiutinreiät ja mahdollisesti kolo puhelimelle, kaiuttimen mallista riippuen.

Keräsin Pinterestiin kuvia kaiuttimista, tutustu niihin. Helpointa on kirjautua sisään Facebook -tilillä, jos sellainen on. Voit myös googlata vaikka acustic amplifier for phone ja tutustua sitä kautta aiheeseen. Kokeile myös Youtubea, sieltä löytyy videoita kaiuttimen tekemisestä.


Perusmalli valmiina ja osat.


Työohjeet päävaiheittain, sovella tarvittaessa:


1. Suunnittele malli ja piirrä se vihkoon 1:1 kokoisena. Tarkista käytettävissä olevat materiaalit miettiessäsi mitoitusta. Piirrä myös puhelimen paikka ja mitoita se oikein. Tarkista puhelimen kaiuttimen paikka ja merkitse se piirustukseen.

2. Sahaa laudasta kolme saman pituista pätkää. Merkitse kaiutinreikien paikat etummaiseen ja keskimmäiseen tarkasti samalle paikalle. Merkitse paikka ristillä. Poraa reiät reikäsahalla porakoneella (opettajan ohjauksessa).

3. Piirrä puhelimen kolo keskimmäiseen lautaan ja sahaa se. (Piirrä samalle kohtaa etummaiseen lautaan kolo, mutta vähän pienempi ja sahaa sekin auki.)

4. Piirrä kaiutinkäytävä joko takimmaiseen tai keskimmäiseen lautaan, riippuu puhelimesta. Sahaa tai talttaa se.

5. Siisti kolojen reunat viilaa ja hiomapaperia käyttäen ja liimaa laudat päällekkäin tarkasti kohdistaen.

6. Kun liima on kuivunut höylää/hio reunat siisteiksi ja pyöristä kulmia ja pintakäsittele haluamallasi tavalla.

7. Laita puhelimesi soimaan kaiuttimessa ja pyydä kaveria kuvaamaan siitä video ja laittamaan se WhatsAppiin tai Instagramiin (#kuopionkansalaisopisto, #käsityökoulutaituri).

Muista ottaa kuvia jokaisesta työvaiheesta ja jaa ne WhatsAppissa muille Taituri -ryhmäläisille tai laita Instagramiin  (#kuopionkansalaisopisto, #käsityökoulutaituri).


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti